-El guardó local ha recaigut en Toni Vich, un dels millors sommeliers de Mallorca
-Pilar Carbonell, presidenta de l’Associació empresarial de restauració de Mallorca i Alfonso Robledo, President de l’Associació de Restauració de Mallorca, han rebut el guardó en reconeixement de la feina de promoció del vi del municipi.
Els cellers de Santa María del Camí i l’Ajuntament han atorgat avui dematí la insígnia Brot de pi en reconeixement a la feina de professionals i entitats en la promoció del vi santamarier. Aquest acte s’emmarca en la XII Festa del vi novell.
Toni Vich, fill, nét i besnét de vinaters santamariers i taujans, és un dels millors sommeliers de Mallorca. Fill de la bodega Taujana i de Ca sa consellera, ha volgut reconèixer la feina que feren “el nostres padrins, els vinaters petits que quant va arribar la fil·loxera a l’illa varen tirar endavant, varen tornar a sembrar vinya al pla de buc i ara ens permeten tenir el vinyet que tenim a Santa Maria”. Com a sommelier, no ha volgut perdre l’oportunitat de donar l’enhorabona als cellers per la feina feta però també els ha demanat “que s’arrisquin amb els vins monovarietals autòctons per fer uns vins que representin la riquesa de les nostre vinyes”.
Rosa Vich, Batlessa de l’Ajuntament de Santa Maria ha volgut deixar clar que tant els cellers com l’Ajuntament varen coincidir en la reconèixer la figura de la restauració ja que “quant s’obre una ampolla de vi, la nostra feina com a productors acaba, però comença la dels professionals que estan en contacte directa amb el client”.
Alfonso Robledo, President de l’Associació de restauració de Mallorca (antiga sectorial de restauració de la Pimem) ha agraït la insígnia encoratjant als cellers santamariers, del que ha volgut destacar la seva joventut, a seguir treballant en fer un producte de qualitat.
Pilar Carbonell ha reconegut el paper de la restauració com a aparador dels productes balears i ha reconegut que “es una bona notícia que encara tinguem molta feina. Això vol dir que els productors també en fan molta de feina.”
Altres actes
La Festa del vi novell arriba enguany a la seva XII edició. Amb aquesta cita, l’Ajuntament vol fer un homenatge a la tradició vinatera del municipi, però també reconèixer la importància dels cellers en el teixit empresarial de Santa Maria.
A més de la l’entrega del Brot de pi, dissabte es faran visites guiades al municipi i a les bodegues del poble. El vespre es farà una fira de tapes i l’entrega dels brots de pi que anuncien l’obertura de les botes de vi novell als cellers del municipi.
Al centre d’interpretació cultural Ca s’Apotecari s’inauguraran l’exposició permanent “El vinyet” i la exposició temporal “Records amarats de vi. Un viatge pel passat vinater de Santa María del Camí”, comissariada per Llucía Màrquez Testa i Maria Antònia Pastor Moyà. Aquest exposició recull el passat dels cellers del poble, amb una recreació dels més de 30 cellers que hi va haver al municipi entre els anys 30 i 80, però també dels actuals, que han sabut reinventar-se.
Els cellers actuals del municipi i que co-organitzadors d’aquesta festa son: Celler Sebastià Pastor, Bodegues Ca’n Rubí, Celler Son Crespí, 7103 Petit Celler, Ramanyà, Bodegues Macià Batlle, Angel bodegas i Celler Jaume de Puntiró.