Primera jornada de portes obertes a la finca pública de Ca Ses Monges

Els veïnats es varen retrobar amb la vall de Coanegra a la primera visita oberta a la finca comprada per l’Ajuntament l’any 2015

El passat diumenge els santamariers varen tenir l’oportunitat de conèixer la finca pública de Ca Ses Monges amb una jornada de portes obertes. L’Ajuntament organitzà aquesta jornada per tal que els veïnats coneguessin l’espai i mostrar les feines de recuperació i adequació que s’han fet a la finca per tal de preparar-la per poder-ne fer ús. A partir d’ara, assolits uns objectius mínims tant a nivell forestal com de recuperació del patrimoni, es començarà a treballar en el pla d’usos i de gestió.

Aquesta feina no s’ha començat abans per que resultava molt difícil que les trobades fossin “productives ja que les entitats no coneixien l’espai,ni les obligacions que com a entitat pública tenim a l’hora de mantenir un espai com aquest”, explica Marilena Borràs, 1ra tinent de batle i responsable del projecte.

El març del 2015, l’Ajuntament de Santa Maria va comprar la finca de Coanegra coneguda com a Ca Ses Monges, entre Son Oliver i Son Roig, per un import de 390.000 €. En els darrers tres anys l’Ajuntament ha treballat en la recuperació de l’espai i dels elements de patrimoni forestal i etnològic de la zona, així com l’adequació de l’espai per a usos públics. Durant la primera fase de recuperació es varen posar en marxa dos projectes, un de recuperació forestal i un altre de recuperació dels marges de la finca. En la segona fase, es va iniciar les feines de restauració de les cases de roter i el forn de calç, encara en procés, i es va dur a terme una segona fase del projecte de neteja i recuperació forestal. D’aquesta segona fase encara queda pendent la instal·lació de les plaques fotovoltaiques que serviran per donar electricitat a la zona.

Una vegada acabes aquestes feines, “la finca ja estarà en condicions d’emprar-se i mantenir-se més oberta”, explica Marilena Borràs, regidora de Promoció Econòmica i Turística que s’ha encarregat de dirigir les feines de recuperació de l’espai. “Quan vàrem comprar les finques, estaven en molt males condicions i era necessari recuperar-la i adequar-la per tal d’assegurar que la finca respondria també als seus usos de manteniment ecològic de la zona”, explica Borràs. A partir d’ara es reprendran les trobades amb entitats per definir un pla d’usos i gestió de la finca.

La finca de Ca Ses Monges es correspon amb les parcel·les 327, 326 i part de la 319 del Polígon 8, entre Son Roig i Son Oliver. És una finca amb accés directe al camí, el que assegura l’accessibilitat per a tothom. També compta amb elements d’interès natural i patrimonial com el mateix torrent de Coanegra, que la travessa, un forn de calç, una caseta que es podria fer servir com centre d’interpretació, etc.

Total inversió a Ca Ses Monges (2015-2018): 162.000 €

  • Total inversió de fons propis: 35.272 €
    • Tancament de la finca (finalitzat): 10.527 €
    • Instal·lació del pont de comunicació entre les finques per salvar el torrent de Coanegra (finalitzat): 6.745 €
    • Reforma de la coberta de la caseta de Ca Ses Monges (finalitzat): 18.000€
  • Tota inversió subvencionada: 126.728 €
    • Projecte adequació medi forestal i agrari (finalitzat): 20.000 € finançats pel Consorci de la Serra de Tramuntana
    • Projecte rehabilitació de la casa de “Ca Ses Monges” o “Can Mates” (finalitzat): 24.996 finançats pel Consorci de la Serra de Tramuntana
    • Projecte modificació de pins. Fase II (finalitzat): 23.750 € finançat pel Consorci de la Serra de Tramuntana.
    • Projecte de rehabilitació conjunt etnològic de Ca Ses Monges (en execució): 22.000 del Consorci de la Serra de Tramuntana.
    • Projecte de rehabilitació de Marges (fase I. En execució): 16.291 € del Consorci de la Serra de Tramuntana
    • Instal·lació de plaques fotovoltaiques (pendent d’execució): 20.000 €, provinents de la D.G. d’Energia i Canvi Climàtic de la conselleria de Territori, Energia i Mobilitat.

Etiquetat amb: ,
Publicat a Ca Ses Monges

Contact Form Powered By : XYZScripts.com