Resum de la jornada de presentació i debat d’un projecte eco-turístic per a la dinamització econòmica del municipi

El passat dissabte dia 9 de març varen tenir lloc la “Jornada de presentació i debat d’un projecte eco-turístic per a la dinamització econòmica del municipi”, a les Cases des Mestres de Santa Maria del Camí. 

La idea bàsica del projecte consisteix en crear una xarxa d’habitatges rurals per ser comercialitzats com a habitatges turístics. El fet diferenciador del projecte és que la xarxa d’habitatges ha de ser respectuosa amb el medi ambient (utilitzant energies renovables i produint agricultura local a les terres dels habitatges) i cultural (promocionant la cultura pròpia, el paisatge, el patrimoni, la gastronomia local i els vins de la terra,  entre altres). La gestió de la xarxa d’habitatges la duria a terme una cooperativa, formada pels propietaris dels habitatges i els treballadors. 
Les jornades foren inaugurades per la Batlessa de Santa Maria del Camí, Maria Rosa Vich i Vich,  on destacà la necessitat de cercar alternatives per reactivar l’economia local i explicà que l’Ajuntament de Santa Maria del Camí exercirà el paper d’agent facilitador perquè aquest projecte es pugui dur a terme amb èxit, ja que segons els experts consultats és viable i pot implicar llocs de feina directes i un nou mercat per a l’oferta complementària del municipi.

Autor fotografia: Joan Andreu

A continuació, el Regidor d’Hisenda i Règim Intern, Antoni Jaume i Capó, presentà les jornades. El regidor explicà que quan la idea arribà a l’ajuntament, es consultà amb experts la seva viabilitat i davant la resposta afirmativa, diferents tècnics es posaren a treballar en el projecte, seguint el següent pla de treball: 
1. Informar als veïnats mitjançant unes jornades
2. Crear un grup de treball format pels propietaris interessats en el projecte
3. Posar en marxa la cooperativa per gestionar el projecte

Els tècnics Bàrbara Sastre i Àngel Pujol explicaren de forma detallada el projecte, els requisits que han de complir els habitatges turístics de vacances i quina seria la inversió mitjana necessària per poder adaptar els habitatges de Santa Maria del Camí als requeriments del projecte. En aquest punt cal recordar que la Llei General Turística de les Illes Balears defineix el concepte d’habitatge turístic de vacances i estableix el procés per poder obtenir els permisos corresponents.
En una segona part, el responsable del grup EROSKI Juan Ripoll, va explicar el funcionament de les cooperatives i la idoneïtat d’aquest instrument dins el plantejament del projecte. Seguidament Mateu Morro, historiador i persona molt vinculada a la Unió de Pagesos, feu una exposició sobre el món de la pagesia i el medi ambient dins el marc d’aquest projecte turístic.
A les jornades hi assistiren més de 70 persones, entre propietaris de finques, pagesos i empresaris del terme municipal de Santa Maria del Camí. Després d’un debat molt intens i enriquidor, la idea va ser molt ben valorada per part dels assistents. Es va arribar a la conclusió que aquest projecte era positiu i que hi ha una necessitat de posar-ho en marxa.
Es decidí engegar la segona fase del pla, crear un grup de treball format pels propietaris interessats en el projecte, i per fer-ho es va obrir una llista de persones interessades on s’hi inscriviren més de 30 propietaris.

Publicat a General

Contact Form Powered By : XYZScripts.com