Municipis igualitaris. Ciutats més Igualitàries, ciutats més segures i cohesionades, ciutats del Segle XXI
L’Auntament de Santa Maria del Camí, gràcies al suport econòmic del Consell de Mallorca, ha iniciat el procés de certificació del municipi amb el segell Distintiu per la igualtat de gènere SG City 50-50.
QUÉ ÉS EL DISTINTIU PER LA IGUALTAT DE GÈNERE?
CONCEPTE I DESENVOLUPAMENT DE LA NORMA
El Distintiu per la igualtat de gènere és el primer segell de qualificació i reconeixement públic a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit municipal. Es un sistema de gestió de gènere que es posa a disposició dels municipis com a eina que afavoreix la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques i actuacions de l’administració local.
L’Associació FORGENDER SEAL certifica i atorga el Distintiu al municipi, el qual s’obté mitjançant un procés de certificació elaborat d’acord amb les competències municipals i normativa nacional i internacional en vers als drets humans de les dones. El procés de certificació s’adapta a la normativa del territori on s’ha d’aplicar, tenint en compte la legislació nacional vigent i l’àmbit competencial de la institució.
El Distintiu per la Igualtat de Gènere és un reconeixement públic a la gestió municipal en vers les polítiques de gènere i alhora, és el compromís de millora a favor de la igualtat efectiva entre dones i homes. El distintiu disposa de tres nivells: INICIAL, AVANÇAT i CAPDAVANTER que dependrà del nivell de compromís assumit pel municipi.
L’Associació FORGENDER SEAL, sense ànim de lucre, té com a propòsit crear sistemes de gestió de gènere que afavoreixin la construcció de societats més justes i igualitàries, proposin democràcies més participatives i paritàries i generin convicció i determinació política a favor de la igualtat.
QUÈ ÉS LA NORMA SG CITY 50-50?
La Norma SG CITY 50-50 és la primera eina del país que permet implantar, avaluar i certificar un sistema de gestió a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit dels governs locals.
La Norma SG CITY 50-50 es defineix com un procés de millora continua, que incorpora una sèrie de requisits i criteris que permeten integrar la perspectiva de gènere en l’estratègia política i operativa del municipi. Identifica quins processos de treball existeixen en l’organització municipal i com s’han de planificar i executar per satisfer les necessitats de les dones en particular i de la ciutadania en general. Incorpora millores en la gestió quotidiana d’una forma eficient amb els recursos de què es disposa. A més, millora les competències del lideratge polític del govern i de l’equip tècnic a favor de la igualtat de gènere.
La Norma desplega un mecanisme a través del qual el municipi elabora la seva pròpia autodiagnosi a partir d’un formulari proporcionat per la mateixa Norma, i, a partir del seu resultat el municipi planifica i estableix els seus avanços parametritzats en el Pla de Compromís que també proporciona la SG CITY 50-50. Els compromisos, que el municipi assumeix, venen determinats, per una banda, pels criteris establerts per la Norma, i per l’altra, pels plans i polítiques d’igualtat del mateix municipi.
La voluntat política de compromís amb polítiques i actuacions concretes proporciona al municipi el mèrit d’obtenir el Distintiu per la Igualtat de Gènere. S’estableixen tres nivells de certificació:
- Nivell INICIAL
- Nivell AVANÇAT
- Nivell CAPDAVANTER
Un cop obtingut el Distintiu, s’entra en el període d’execució que s’estableix en dos anys. Finalitzat el termini, s’obre el procés de renovació del distintiu en el que s’avaluen i es validen els compromisos. Un cop superada l’avaluació, s’elaborarà un nou Pla de Compromís amb el que s’obtindrà la renovació del distintiu.