Controlar el moscard tigre

El moscard tigre, és originari del sud-est asiàtic i la seva expansió s’ha vist facilitada per l’augment del transport de vehicles i mercaderies a llargues distàncies.

L’any passat la UIB va poder comprovar per primera vegada, la presencia del moscard tigre a les Illes Balears, en concret a la zona compresa entre Bunyola, Marratxí i Palma i enguany en el mes de maig, s’ha tornat a confirmar la seva presència.

El més probable es que el moscard tigre, arribés a Mallorca en vaixell, aprofitant algun petit recipient d’aigua, com podria ser molt bé en un transport de pneumàtics d’automòbil.

Per evitar la seva expansió i proliferació, es molt important la col·laboració, conèixer la seva naturalesa, les seves costums i el seu habitat i seguir les recomanacions.

L’Ajuntament col·laborarà en la campanya de control i assumirà el 50% del cost de les analítiques dels vuit punts de recollida de mostres que instal·larem a Santa Maria del Camí i que periòdicament les portarem a analitzar a la UIB, per determinar si hi ha posta d’ous i si aquests son ous de moscard tigre o no.

L’aplicació d’insecticides sobre el moscard adult, no és gaire efectiu per controlar la plaga i el més important, es evitar la posta d’ous i/o el creixement de les larves. Per això s’han d’eliminar tots els punts d’aigua a on pot créixer.

La femella del moscard tigre es molt prudent, desconfia de les aigües amb moviment i de totes les basses d’aigua a on hi pot haver depredadors, com son les larves de libèl·lula, gambuses, granots, peixos, etc. per tant sempre posa els ous a recipients petits, plats sota els cossiols, gerros de flors en els cementiris, abeuradors d’animals domèstics, joguines, acumulacions d’aigua de pluja a les canals, etc..

El moscard tigre, es un nou vingut a Mallorca, no es més gran que els altres i fa entre 2 i 10 mm. Se’l reconeix per les ratlles blanques, es sobre tot actiu de dia, però sols volar fins a uns 400 metres del lloc de cria, s’adapta molt bé en els espais urbans a l’exterior de les cases i s’amaga en les zones ombrívoles.

Es una espècia molt molesta, la picada de la femella pot ser dolorosa i causar inflamacions locals segons la sensibilitat de cadascú, el tractament és idèntic al de qualsevol altra picada, neteja, desinfecció i tractament a base d’amoníac.

La femella pot arribar a pondre més de 200 ous i per això la seva proliferació pot ser molt ràpida. Les larves de moscard tigre (cabotins) viuen a l’aigua, necessiten més d’una setmana per ser adults i no poden sobreviure en un espai eixut.

Per tant les principals mesures per evitar la propagació del moscard tigre, son les següents:

– Evitar petits recipients que acumulin aigua de pluja.
– Evitar que s’acumuli aigua en envasos i joguines.
– Buidar i netejar com a mínim cada setmana els abeuradors dels animals domèstics.
– En definitiva, assegurar-nos que cada setmana es buiden o renten tots els recipients a on es puguin criar larves del moscard tigre.

Publicat a General

Contact Form Powered By : XYZScripts.com